Lucrarile de constructii implica turnarea de beton preparat si livrat mecanizat de centrala pentru betoane.
Profesionistii cunosc in amanunt care este timpul de intarire al betonului, prin urmare o lucrare reusita o veti contracta doar cu acestia.
Factorii care grabesc sau incetinesc acest timp de intarire beton sunt dati atat de temperatura mediului, dar si de reteta de beton ce este preparata pentru livrare.
Descoperiti in continuare in cat timp se intareste betonul in functie de diferite criterii tehnice si de temperatura mediului.
Navigare rapida in articol
Timpul de uscare al betonului
De la bun inceput trebuie sa cunoasteti ca pasta din beton este un amestec de pulbere de ciment, agregate de diferite dimensiuni (nisip, balast) si apa.
Cand este necesar sunt adaugati si aditivi speciali. Prin combinare rezulta o reactie chimica intre ingrediente si se dezvolta caldura cat timp lucreaza betonul, pana la intarire.
Vom arata in continuare in cat timp se intareste betonul astfel incat sa fie utilizat in siguranta.
Setul de manevre care aduc o turnare de beton in stadiul de a fi finalizata cu succes includ malaxarea ingredientelor, turnarea propriu-zisa, vibrarea mecanizata, nivelarea si eventual diverse etapte de amprentare sau dezactivare beton.
In general, atunci cand nu exista precautii speciale, betonul turnat se intareste in circa 2 ore si nu mai poate fi prelucrat.
Acest lucru inseama ca suprafata lui poate fi circulata cu precautie, insa la interior betonul turnat inca lucreaza. Precizarea este importanta in special cand se executa lucrari de turnare fundatie, stalpi, centuri sau plafoane.
Uscarea betonului in functie de grosimea sapei
Sapa sau dala din beton turnat continuu sunt produse finite care ofera confort in spatiul exterior rezidential sau comercial.
Grosimea rezultata dupa turnarea mecanizata dicteaza si in cat timp se usuca betonul. Daca aveti de lucrat o sapa sau o alee care va fi tranzitata pietonal, iar grosimea este de circa 8 cm, atunci timpul de intarire va fi de cel putin 2 ore in conditii de temperatura medie.
Nu acelasi lucru se intampla pentru o sapa ce are drept utilizare trafic local auto. Este evident ca diferenta de grosime pana la circa 15 cm influenteaza si timpul de intarire beton.
Se va tine cont intotdeauna ca reactia de intarire a betonului este exoterma, prin urmare excesul de temperatura din mediu afecteaza timpul normal de uscare al betonului turnat.
Nu veti accepta turnarea de beton la mai mult de 50 de grade masurate la nivelul zonei de lucru.
Cand este necesar, in special la sapa cu grosimi dincolo de 20 cm, se vor amplasa vertical tevi din otel in sapa turnata.
Acestea permit eliberarea excesului de caldura din betonul turnat si ajuta la reducerea timpului de intarire.
Timpul de intarire in functie de suprafata in m2
Suprafata turnata cu beton sosit mecanizat din centrala pentru betoane nu va influenta in cat timp se intareste betonul.
Oricat de lunga ar fi aleea de la drum pana la garajul din curte, ea va deveni utilizabila in acelasi timp ca o alta insa la jumatate din lungime.
Datorita turnarii mecanizate, in limite rezonabile ca suprafata, nu exista diferente semnificative de uscare a betonului. Singurele criterii ce pot influenta timp de intarire beton sunt: grosimea stratului turnat, temperatura exterioara si reteta preparata.
Cum lucreaza betonul in functie de temperatura?
De la bun inceput temperatura mediului exterior influenteaza orice tip de constructie care utilizeaza beton turnat in orice forma.
Prin urmare profesionistii isi adapteaza lucrarile in functie de evolutia temperaturilor de zi sau de noapte.
Atat timp cat reteta pentru beton este corect realizata si pasta rezultata are apa suficienta, caldura va fi cea care va influenta uscarea sa.
Chiar daca in reactia chimica se dezvolta suficienta caldura pentru uscare, mediul ambiental contribuie deciziv la terminarea procesului de intarire al betonului turnat mecanizat.
Daca in timpul intaririi exista fluctuatii majore de temperatura, atunci exista risc crecut de intarire neconforma.
Va puteti confrunta cu rezultate foarte slabe sau periculoase ulterior pentru produsul aflat in constructie.
Cand situatia impune turnarea la temperaturi inadecvate, centrala pentru betoane are solutia de adaugare de aditivi in reteta pentru grabirea sau incetinirea timpului de intarire.
Folosirea aditivilor de intarire rapida
Tehnologia de preparare a retetelor in centrala pentru betoane ajuta decisiv la receptia de rezultate optime in constructii.
Sunt disponibile solutii certificate care prevad includerea de aditivi lichizi ce intra in reactie cu restul componentelor din pasta de beton.
Faptul ca prezenta lor in reteta este de forma lichida contribuie la omogenizare perfecta si efect distribuit ulterior in mod egal in toata masa de beton turnat mecanizat.
Acesti aditivi sunt inclusi cu scop de amplificare sau diminuare a reactiei de intarire a betonului.
Mai mult, o gama speciala de aditivi ajuta prin prezenta lor in eliminarea unei cantitati de apa din reteta. Ca urmare, rezultatul ofera betonului intarit un nivel ridicat de plasticitate cu scopul de a mari sau scadea priza cu alte parti deja turnate.
Se stie cat de dificila este turnarea la temperatura scazuta, de aceea acesti aditivi sunt atat de speciali pentru ca permit continuarea unor lucrari chiar si atunci cand vremea este nefavorabila.
Timpii de asteptare
Toti clientii isi doresc ca lucrarile legate de turnare beton sa fie cat mai curand terminate si produsul obtinut bun de utilizat.
Cata vreme toate prescriptiile tehnologice sunt respectate, iar temperatura mediului exterior este favorabila pentru turnarea de sape, fundatii, stalpi sau plansee, timpul de asteptare este rezonabil.
Cu toate acestea, recomandarea profesionistilor din centrala pentru preparat beton este clara. Nu devansati utilizarea niciunei lucrari in care s-a realizat turnare de beton inainte ca acesta sa se fi intarit complet.
De la simple degradari, pana la accidente periculoase, toate pot fi evitate cand este respectat timpul de intarire al betonului.
Dupa cat timp putem merge pe betonul proaspat turnat?
Pentru accesarea cofortabila a proprietatii aleile din beton amprentat sau beton dezactivat sunt atat de apreciate. Asteptarea pentru a fi utilizate fara riscuri este redusa pentru ca si amplitudinea ca lucrare este mica.
Sapa turnata pentru alei nu depaseste de regula 10 cm, prin urmare in cel mult 2 zile le veti avea in folosinta.
Cu toate acestea, o suplimentare a timpului de asteptare este recomandata chiar de catre profesionistii din centrala pentru preparat beton pentru alei.
In acelasi timp, nu ezitati sa solicitati o reteta speciala cu aditivi atunci cand necesitatea darii in folosire impune.
Dupa cat timp putem parca automobilul pe dala proaspat turnata?
O cerinta foarte des intalnita este cea legata de turnarea unei dale pentru parcare auto sau alei pentru acces auto.
Pentru oricare dintre ele proiectul este unul clasic, asta daca nu cumva este necesar sa fie adus, turnat si prelucrat un beton dezactivat pentru aderenta sporita.
O astfel de dala turnata este cel putin cu 5 cm mai groasa fata de una pietonala. In functie de greutatea automobilului poate fi necesara chiar armarea suprafetei peste care se va turna beton.
Grosimea dalei indica cat timp lucreaza betonul, iar acest timp poate ajunge in functie de conditiile meteo chiar si la 2 saptamani.
Cea mai buna indicatie referitor la momentul utilizarii sigure o primiti de fiecare data de la echipa sosita de la centrala de preparat beton pentru dale si alei auto.
Dupa cat timp se uda betonul?
Este important de stiut ca betonul gata turnat nu trebuie sa se usuce rapid. O uscare rapida conduce direct la craparea suprafetei si chiar compromiterea modelului turnat.
Ca atare pana la intarirea definitiva suprafata trebuie pastrata umeda, prin udare, incepand cu 2 ore din momentul in care s-a incheiat turnarea. Ritmicitatea acestor udari este data si de temperatura aerului, insa de regula intervalul indicat de specialisti este de circa 6 ore.
Timpul pentru care aceasta operatiune se va repeta este la randu-i aproximat la circa 7 zile.
Nu uitati ca aveti la indemana si metode de protejare a suprafetei udate, impotriva evaporarii rapide, prin folosirea de folii din polietilena intinse peste toata suprafata.
Concluzie
Specificatiile in constructii sunt important de respectat. Una dintre ele se refera precis la timp de intarire beton si coincide cu siguranta in utilizare a oricarui proiect care a implicat turnare de beton mecanizata.
Daca centrala pentru preparat beton respecta in amanunt reteta de preparare beton si executa o turnare mecanizata continua, atunci si beneficiarul trebuie sa stie clar in cat timp se intareste betonul turnat pentru utilizarea produselor obtinute fara probleme.