
In constructii betonul joaca un rol important, prin urmare trebuie preparat si folosit conform cu specificatiile. Va prezentam in continuare cum putem turna betonul intr-un mod cat mai corect.
Un rezultat de foarte buna calitate se obtine doar prin implicarea unui partener profesionist. Statia de betoane prepara retete conform cu cerintele proiectului, livreaza si realizeaza turnarea mecanizat.
Toate operatiunile implica precizie si continuitate pana la obtinerea lucrarii dorite, astfel:
- Ciment, agregate si aditivi mixate in statia de betoane.
- Trimitere si turnare beton continua, ambele mecanizate.
- Vibrarea si nivelarea suprafetei turnate.
Navigare rapida in articol
Turnare beton in functie de destinatie
Fiecare proiect are particularitatii si nevoi diferite in privinta operatiunii de turnare beton. Cea mai importanta caracteristica tine de suprafata ce urmeaza sa fie umpluta cu beton.
Acest lucru inseamna ca planificarea turnarii trebuie sa fie perfecta, pentru ca fluxul mecanizat de turnare beton sa nu fie intrerupt.
Conditia este esentiala in special pentru lucrari de realizare fundatii, sape, stalpi, centuri de rezistenta, dar si pentru lucrari reusite de turnare dale sau placi din beton turnat continuu pentru alei, terase, parcari, garaje.
Prin urmare daca logistica este pusa la punct de la pregatirea terenului care implica si construirea de cofraje si montarea armaturii si pana la turnare placa beton pe pamant, spre exemplu, atunci beneficiile vor fi maxime.
Daca sunt omise etape sau sunt realizate precar, atunci nu poate fi vorba despre lucrari de calitate. Riscul poate fi semnificativ in special cand lucrarile sunt in faza de turnare elemente de structura.
Pentru fundatie
Fundatia este o structura aparte si necesita abordare profesionista pentru a fi executata. Crearea spatiului necesar pentru fundatie, umplerea sa cu cofraje si armatura adecvata, sunt primele etape de lucru.
De acestea depinde insasi etapa de turnare beton in fundatie. Cu cat cofrajele sunt mai etanse cu atat nu vor exista piederi de lichid (lapte de beton) la turnarea mecanizata continua.
In plus se stabileste exact cantitatea de beton necesara si se verifica daca furnizorul din statia de betoane poate livra, turna mecanizat continuu si vibra betonul pana la umplerea ultimului cofraj.

Pentru placa
Turnarea de beton pentru realizarea unei placi orizontale este o operatiune curenta in constructii. Placa din beton turnat continuu poate deveni parte componenta a unei structuri, sau poate fi independenta si asigura acoperirea unei suprafete cu alta destinatie.
Este ideal ca terenul unde se toarna betonul sa fie curatat si in acelasi timp, obligatoriu, sa aiba construit un cofraj cu armatura instalata.
Fie ca se utilizeaza plasa sudata sau pentru placa pardosea ori plafon bare din otel pentru armatura, turnarea mecanizata este sigura optiune.
Vibrarea betonului turnat asigura distribuire uniforma, insa pe toate acestea le obtineti doar daca optati pentru livrare, turnare si vibrare beton sosit din statia de betoane.
Pentru dala (sapa)
Pentru confortul privat sau operational al cladirilor de firme, turnarea de dale sau sape din beton armat ofera accesibilitate pe termen lung.
In functie de dimensiunea dalelor sau sapelor se poate solicita constructorului armarea placilor, iar furnizorului vibrarea suprafetei turnate.
Cofrajul este insa obligatoriu pentru a delimita cu exactitate zona ce va deveni ulterior circulabila sau utilizata pentru nevoi casnice.
Accesul spre proprietate se simplifica prin alaturarea pe distanta dorita a mai multor dale sau sape din beton armat ce a fost turnat continuu.

Curte, alee, terasa
Fiecare proiect de constructie sau renovare de spatii private ori comerciale va include si modalitatea de acces.
Astazi lucrarile mecanizate de turnare beton in curte ofera multiple facilitati in privinta formelor si rezultatelor ce se pot obtine. De la dale pentru aleile din curtea proprie, la alei pavate cu beton amprentat sau dezactivat si pana la sape din beton armat turnat continuu, toate sunt elemente de constructie moderna.
Terasa, aleea, pardoseaua din garaj, spatiul de parcare, pot deveni spatii accesibile si cu durata mare de utilizare. Este de presupus ca proiectul este unul profesional, iar furnizorul de beton este o statie de preparat betoane.
Turnare beton la temperaturi negative?
Daca sunteti in situatia in care etapa de constructie impune turnare beton in curte la temperatura negativa, atunci lucrati exclusiv cu specialisti.
Toate optiunile trebuie bifate corect, de la reteta de preparare, la timpul de transport si modalitatea de turnare si vibrare mecanizate pentru turnarea betonului iarna.
Ca atare veti primi setul complet de operatiuni pe care furnizorul le realizeaza:
- Se diminueaza contiutul de lichid (apa) din reteta.
- Se alege o reteta de beton care are timp redus de intarire.
- Se aleg agregatele optime ca granulatie si se amesteca.
- Se mareste corespunzator durata de amestecare.
- Se suplimenteaza reteta cu produse speciale pentru priza rapida.
- Se vibreaza betonul turnat cu un spor de timp si atentie.
- Se tine legatura cu beneficiarul pentru a oferi acces imediat pentru turnare.
Turnare placa beton pe pamant
Multiplicarea conditiilor de confort rezidential, precum si pentru acces comercial facil, implica turnare placa beton direct pe pamant.
Este de asteptat ca dupa o astfel de operatiune mecanizata, placa din beton sa fie dreapta si dintr-o singura bucata. Daca se impune, tineti cont si de precizarile legate de turnare beton iarna.
Acest lucru implica conlucrare directa cu furnizorul de beton care realizeaza si turnarea direct in cofrajul deja construit si eventual armat.
Cei cativa pasi de lucru sunt simplu de respectat, prin urmare si beneficiile vor fi utilizate pe o perioada mare de timp.
Pe rand, aveti de punctat:
- Aprecierea corecta a suprafetei pentru turnare placa beton continua direct pe pamant.
- Eliberarea suprafetei de resturi de orice fel si nivelare.
- Montare cofraj si eventual armare cu plasa din fier sudat.
- Turnare beton sosit din statia de betoane si vibrare.
- Finisare prin nivelare dupa cerintele beneficiarului.

Cum sa torni corect betonul in curte?
O completare utila in propria curte este legata de turnare beton pe anumite suprafete.
Scopul este legat de usurarea accesului spre anumite zone sau dependinte ale proprietatii, ori pentru inaugurarea unui spatiu de recreere de tip terasa.
In ordine, cei mai importanti pasi sunt urmatorii:
- Consultati-va cu familia sau peisagistul pentru trasarea zonei de turnare beton pentru dale sau placa beton continue.
- Evitati blocarea prin acoperire cu beton turnat a traseelor subterane de canalizare, apa, electricitate, etc.
- Nu turnati beton prea aproape de copaci sau plante ornamentale.
- Nu amplasati dale sau sape in exces.
- Cereti asistenta specializata daca nu reusiti sa delimitati zona pentru turnare.
- Lucrati exclusiv cu un producator si livrator ce asigura turnare beton continua cu utilaje adecvate.
- Permiteti acces facil pentru executarea lucrarii in termenul agreat.
- Tineti cont de toate indicatiile de specialitate daca realizati singur o parte din lucrari.
- Tineti cont de sfaturile operatorului pentru turnare beton in legatura cu timpul de intarire al suprafetelor turnate si despre cum se intretin acestea.

Etape executie
O lucrare in constructii trebuie sa respecte norme si etape de lucru. Este de inteles de ce profesionistii acorda atentie acestui aspect.
Cand vine vorba despre turnarea betonului etapele sunt clare chiar si atunci cand se lucreaza pentru obtinerea de pavaj pentru curte.
Avantajul acestui sistem de pavaj cu dale turnate continuu este flexibilitatea cu care se poate obtine o alee, o terasa compusa din mai multe dale, sau chiar un drum catre garajul din spatele proprietatii.
Pe rand aveti de urmarit pasii de lucru:
- Organizare teren de lucru – tot spatiul pe care se va lucra este pregatit in sensul eliberarii si nivelarii in conditiile existente.
- Construire cofraj – se lucreaza direct pe pamant avand grija ca imbinarile sa fie cat mai etanse.
- Reteaua de armare – in functie de conditiile existente se aseaza in cofraj armatura tip plasa sudata din fier, sau se leaga bare de otel, ambele pe toata suprafata de turnare beton.
- Acoperire suprafata prin turnare mecanizata – este realizata mecanizat si continuu, cu material proaspat sosit din statia de betoane, pana la umplerea completa a zonei cofrata si armata.
- Aducere la nivel si/sau finisaje suplimentare – asa cum este convenit se niveleaza si/sau finiseaza cu posibilitate de amprentare beton sau dezactivare beton.
In concluzie, daca aveti un nou proiect de realizat si vreti ca executia acestuia sa fie un succes, apelati la un specialist.