Beton amprentat este o tehnologie moderna folosita pentru pavarea diferitelor tipuri de suprafete orizontale, precum: trotuare, curti, terase, alei, contur piscina, alei pietonale, parcari, parcuri, gradini, garaje, intrari curte, benzinarii si altele.
Pavajul din beton amprentat a aparut acum peste 50 de ani in SUA si este folosit de mai bine de 30 de ani in Europa.
Acest tip de beton decorativ este o alternativa competitiva a pavelelor clasice, si superior din toate punctele de vedere (estetica, rezistenta, calitate) betonului normal clasic.
Firma noastra are peste 15 ani experienta in domeniul solurilor decorative si creaza proiecte inovative, rezistente si calitative in toata Romania. Pret beton amprentat imbatabil oferit de Virutex Pavaje.
Navigare rapida in articol
Mod de executie beton amprentat
- Preparare teren suprafata (nivelare si cofraj);
- Realizarea sapei din beton cu grosime de minim 10 cm;
- Aplicare culoare pe suprafata nivelata;
- Lisarea suprafetei din beton si respectiv a culorii;
- Aplicare praf antilipire (pregatire pentru aplicarea formelor);
- Imprimarea suprafetei folosind formele alese;
- Spalare suprafata folosind masina cu presiune (dupa minim 24 ore);
- Aplicare lac pe baza de apa;
- Aplicare lac pe baza de rasina.
In functie de destinatie (alee, terasa, intrare curte sau intrare garaj) este recomandat ca betonul amprentat sa aiba o grosime de minim 8 cm (pentru zonele fara trafic) si 10-15 cm pentru zonele circulate; +15cm pentru zonele cu trafic greu si foarte greu.
Culori
Betonul amprentat este perfect din punct de vedere estetic, acesta detinand o gama extrem de variata de culori ce se pot imbina perfect cu mediul inconjurator.
Acesta imita diferite modele din natura, precum : lemn, parchet, caramida, piatra iregulara, pavaj, pavaj parizian, gresie si altele.
Combinand culorile cu modelele imitate putem obtine o suprafata din beton cu un design personalizat si unic.
Forme
Avantaje
- este foarte estetic ;
- este foarte rezistent ;
- se curata usor de pete de ulei si benzina ;
- nu necesita intretinere speciala (doar spalare cu apa) ;
- poate avea orice culoare si forma ;
- se poate aplica oriunde (interior si exterior) ;
- mod de lucru rapid ;
- este ieftin (preturi accesibile) ;
Recomandam aplicarea lacurilor anual pentru o durata de viata crescuta.
Compozitie produs
Solul din beton amprentat este compus din fibre elastice care protejeaza impotriva fisurilor si din aditivi care ajuta la sporirea rezistentei.
Colorantul folosit este compus din materiale speciale care in combinatie cu stratul de beton produce un plus de rezistenta.
Calitatea betonului amprentat este determinata de mai multi factori dar, cel mai important este calitatea betonului brut livrat de statie.
Pardoselile exterioare decorative amprentate se pot executa atat pe pamant (teren proaspat preparat), pe nisip tasat, pietris tasat, dar si pe suprafete din beton deja existente.
Recomandam folosirea materialelor necesare evitarii fisurilor (plasa de fier, plastic, geotextil).
Solul imprimat nu este doar o suprafata din beton, este mai mult decat atat, este precum o lucrare artistica.
Caracteristici
- nu apar ierburi
- nu apare mucegai
- nu se scufunda
- rezista la razele UV si alti agenti atmosferici
- este monolit
- impermeabil (datorita lacurilor folosite)
- are durata de viata indelungata.
Pret
Preturi beton amprentat incepand de la 100 RON pe mp. Executie rapida a lucrarilor (aproximativ 200 m2 / zi).
Betonul amprentat este foarte apreciat deoarece pune in evidenta frumusetea naturala a locului in care se aplica, da un aspect rustic dar in acelasi timp, fara restrictii de culoare, ceea ce este un avantaj major in comparatie cu clasicul pavaj din dale.
Acest pavaj este robust, se poate reinnoi aspectul de cate ori se doreste prin aplicarea de lac pe suprafata lucrarii şi inclusiv prin schimbarea culorii pavajului la nevoie.
Intrebari frecvente
Cum intretinem betonul amprentat?
Investitiile in constructii sunt importante, atat din punct de vedere al confortului, cat si in ceea ce priveste pretul pe care il platiti. La fel de important este si modul in care beneficiarul va sti sa actioneze in timp pentru intretinerea constructiilor.
Betonul amprentat este si el inclus in aceasta situatie, prin urmare durabilitea si in special aspectul estetic pot fi consolidate prin actiuni de intretinere incat lucrarea sa reziste in stare perfecta pentru cat mai multa vreme.
Betonul ampretat este de cele mai multe ori pus in opera in spatii exterioare, prin urmare capriciile conditiilor meteo vor tinde sa actioneze asupra sa in fiecare moment. Prin actiuni periodice de intretinere care implica operatiuni simple si necostisitoare, durata de viata extinsa a produsului in conditii impecabile se poate primi cu siguranta.
Se va avea in vedere ca orice suprafata de beton amprentat sa fie protejata impotriva actiunii unor substante care ii pot afecta stratul care sigileaza suprafata. Cea mai comuna substanta care nu trebuie sa intre in contact cu betonul amprentat este sarea. Prin urmare nu presarati sare pentru grabirea dezghetarii in timpul iernii.
La fel nici lichidele petroliere, acizii, sau alte substante chimice nu sunt deloc prietenoase cu suprafata amprentata a betonului. In caz de expunere accidentala la contact cu astfel de substante, indepartati prin curatare temeinica aceste scurgeri sau baltiri.
Vom arata care sunt cele mai simple metode de intretinere pentru beton amprentat.
Curatenie programata
Stim cu totii ca este mult mai simplu sa intretii curatenia daca o faci intr-un mod programat. Acest lucru inseamna ca in functie de expunerea la efectul prafului, resturilor vegetale sau alte depuneri specifice locatiei, suprafata amprentata trebuie curatata periodic.
Daca timpul permite curatarea zilnica este cea mai buna varianta, insa cu siguranta nu lasati prea multe zile sa treaca pentru a indeparta murdaria.
Daca uitati sa faceti curatenie pe un beton amprentat toate depunerile se vor solidifica in timp, iar procedura de indepartare va fi mult mai dificiala.
Prin urmare nu riscati sa se ajunga la deteriorarea stratului de sigilare, acesta fiind pasul de initiere a unor neplaceri legate de integritatea betonului amprentat. Folositi un aparat de suflat electric sau o simpla matura ori perie cu care veti curata foarte usor suprafata.
Eliminarea petelor
Petele sunt o sursa periculoasa pentru suprafetele de beton amprentat. In faza initiala, atunci cand se manifesta prin scurgeri de substante chimice de orice fel, sau prin murdaria adusa pe rotile masinilor ori incaltaminte, bariera de sigiliu a suprafetei rezista.
Asta nu inseamna ca veti ramane indiferenti. In cel mai scurt timp posibil indepartati prin curatare cu jet de apa si o perie de curatare toata aceasta murdarie.
Daca este necesar utilizati un detergent simplu pentru petele care persista si par imune la curatarea cu apa.
Resigilarea suprafetei cu lac de protectie
Odata cu trecerea timpului este posibil ca stratul de protectie sa se uzeze. Veti observa acest lucru in momentul in care in anumite zone, de regula cele mai des folosite, luciul suprafetei dispare.
Matuirea este semn ca staratul protectiv este afectat. Profesionistii in beton amprentat indica necesitatea relacuirii suprafetei la un interval ce poate fi cuprins intre un an si doi ani, asta in functie de niveul de trafic aplicat suprafetei.
In lipsa acestei protectii uzura se va accentua pentru ca nu va mai exista protectie la variatiile de temperatura si nici la respingerea umiditatii. Umiditatea si contractiile ce vor aparea sunt primele care distrug betonul amprentat. La fel de greu de stapanit vor fi si efetele de frecare si trafic in general, in special traficul auto pe astfel de suprafete.
Pentru a repara acest strat se foloseste un lac de sigilare pe baza de apa, insa doar in cazul zonelor in care exista trafic pietonal. Pentru traficul auto peste beton amprentat, folositi un lac ce are in componenta o rasina speciala.
Preferati in consecinta intretinerea betonului amprentat prin relacuire periodica deoarece costurile sunt incomparabil mai mici fata de o refacere partiala sau totala a suprafetei.
Proceduri generale de amprentare a betonului
Betonul amprentat este un produs complex care va oferi clientului rezidential sau comercial un set de beneficii cu o consistenta proprie, considerabila. Iata de ce pentru punerea lui in opera sunt necesare simultan doua conditii.
Prima, utilizarea de materiale de foarte buna calitate, precum si unelte si aparatura electrica si manuala specializate. A doua, se refera la modalitatea de lucru care impune o succesiune de pasi definiti in norme, toate realizate de o echipa profesionista.
Etape executie
Pentru a avea o imagine completa a tot ceea ce inseamna beton amprentat, aveti in continuare pasii de lucru pentru intreaga lucrare:
- Definirea si cosmetizarea zonei de lucru - Inca inainte de inceperea lucrarillor propriu-zise, zona trebuie definita prin marcare cu tarusi si sfoara. Astfel se poate face o masurare care ofera un indiciu suficient de bun pentru cantitatea de materiale necesare. Zona va fi curatata si nivelata cat mai bine pentru a nu incetini primul pas al lucrarilor - turnarea mecanizta si continua a betonului.
- Instalarea confrajului - Este o procedura obligatorie pentru ca toata masa de beton care se pompeaza cu utilajul sosit de la centrala pentru betoane sa fie corect asezat. De regula acest cofraj se realizeaza pe loc si se verifica sa fie etans si bine sprijint de sol. Dimensiunile unui cofraj pentru beton amprentat sunt citite in proiect si vor conforme cu solicitarea beneficiarului.
- Asezarea foliei din PVC si a barelor de armatura - Folia din PVC ajuta esential la crearea unui strat eficient de etansare al sapei din beton fata de sol. Proiectul defineste in valori clare grosimea si densitatea armaturii care se va confectiona local.
- Pompare mecanizata si continua a betonului - Asigurati-va ca lucrati cu un furnizor profesionist pentru pomparea betonului. Centrala pentru betoane poate garanta acest aspect important. Turnarea continua contribuie la obtinerea unui produs stabil si durabil. Pentru nivelare se vor folosi scule manuale si etapa se executa imediat dupa turnare.
- Dispersia de colorant si alte materiale pregatitoare amprentarii - Asa cum doreste beneficiarul culoarea va fi distribuita pe toata suprafata. Alaturi de colorantul intaritor se va dispersa uniform si pulberea importriva fenomenului de lipire a matritelor.
- Amprentarea intregii suprafete - Acesta etapa se va realiza continuu si in timp determinat pana la acoperire completa. Inceperea amprentarii se face dinspre zona laterala si se continua in directia in care a fost pompat in cofraj betonul.
- Perioada necesara pentru uscarea suprafetei - Reteta de beton folosita si conditiile de temperatura curente vor determina timpul de asteptare pentru uscare. De cele mai multe ori, in medie, sunt necesare cel putin 12 ore pana cand betonul se usuca.
- Spalarea suprafetei - Dupa ce s-a testat ca uscarea este suficienta, suprafata amprentata este spalata cu apa sub presiune. Se vor indeparta eventuale resturi de beton care s-au desprins de pe matrite.
- Protejarea prin sigilare a suprafetei - In ultima etapa se executa o procedura esentiala pentru durabilitatea betonului amprentat. Prin pulverizare mecanizata ori manuala, se va impregna suprafata cu un lac special de sigilare. Acest lac se alege in functie de destinatia utilizarii suprafetei - lac pe baza de apa sau rasina, adica pentru trafic pietonal sau auto.
Detalii, pas cu pas, pentru executarea corecta a betonului amprentat.
Nu exista o lucrare trainica fara o executie corecta. Pentru a folosi o perioada indelugata alei sau terase din beton amprentat se urmaresc doua aspecte importante care se transpun in etape de lucru.
Initial, interventia asupra terenului prin delimitare, curatare si aducere la nivelul dorit este foarte importanta. Tot acum se va construi un cofraj etans, se acopera solul cu folie din PVC, se alege grosimii armaturii si se monteaza, se pompeaza mecanizat si continuu betonului.
Sfaturi executie
Ulterior, actiunile se focalizeaza pe amprentare si sigilarea finala a suprafetei, asa cum vom prezenta in continuare.
- Impregnare suprafata cu pulberi de colorare-intarire si antiaderenta matrite - In functie de specificatiile proiectului se aleg materialele potrivite. Presararea pulberilor se face manual si gradual.
- Procedura de amprentare - Lucrarea din aceasta etapa se pune in miscare doar cand betonul turnat permite acest lucru. Asta inseamna ca betonul trebuie verificat in a avea un anumit grad de plasticitate. Nu se face amprentarea pe betonul moale pentru ca nu va permite sustinerea greutatii matritelor, cu atat mai mult a echipei care lucreaza. Un beton intarit nu va reactiona la presarea matritelor. Pentru verificare se fac teste de amprentare, incat amprenta ramasa sa fie perfect definita. Normele arata ca un adancime in beton a matritei de circa 6 mm este perfecta. Cand se porneste amprentarea este obligatoriu ca tot perimetrul a fie gata amprentat cu o matrita manual-flexibila pentru a obtine un model corespunzator.
- Procedura de amprentare pe margini - Toata lungimea perimetrala se va amprenta cu ajutorul unor matrite manual-flexibile. Se are in vedere ca suprafata amprentata cu aceste matrite sa fie de cel putin 15 cm, dar nu mai mult de 30 cm de la margine spre interior. Se usureaza astfel mult imbinarea modelului la momentul amprentarii marii suprafete cu ajutorul matritelor neflexibile.
- Succesiunea asezarii matritelor - Intotdeauna sensul de amprentare este acelasi cu cel in care a fost turnat betonul. Se urmareste cu atentie ca modelul matritelor sa fie corect asezat, asta daca nu exista o numerotare a acestora. Daca se respecta timpul de amprentare, adica plasticitatea betonului este in norme, nu vor exista probleme. Se completeaza fiecare rand, abia apoi se continua cu urmatorul.
- Pulverizarea solutiei de sigilare - Lacul de sigilare se aplica doar atunci cand toata suprafata a fost amprentata. Aplicarea lacului se poate face fie manual, fie cu un aparat electric de pulverizare. Se acroda atentie la impregnarea lacului la marginile suprafetei, in zona de contact a stratului de beton cu cofrajul. Sunt necesare cel putin 24 de ore pana la momentul predarii lucrarii. Uscarea completa este obligatorie.
Colorant intaritor
Ce este? Care este compozitia acestuia?
Pentru punerea in opera a pavajelor din beton amprentat sunt necesare o serie de materiale, unul dintre acestea fiind colorantul intaritor. Efectul aplicarii este dual si va contribui la:
- Suplimetarea duritatii suprafetei de beton ce urmeaza a fi amprentat.
- Conditiilor optime de design pentru imitatiile realizate prin amprentare.
In lipsa acestui material efectul estetic si realismul urmelor lasate de matrite in cazul aleilor sau altor tipuri de pavaje din beton amprentat ar fi nerealist. Imitatiile de lemm, caramida, marmura sau piatra de rau, se bazeaza in mod esentinal pe folosirea nuantei potrivite de colorant intaritor.
Acest produs este in fapt un mix de materiale speciale care vor inteactiona odata ce vor intra in contact cu suprafata sapei din beton turnat. Fiecare dintre ele joaca un rol separat, insa vor contribui la definitivarea produsului cunoscut sub denumirea beton decorativ, si anume:
- Ciment special - este baza de mixare pentru ingrediente si face reactie cu betonul deja turnat.
- Agregate din gama silicatilor si a cuarturilor - contribuie la cresterea rezistentei suprafetei in functie de cerintele beneficiarului.
- Colorantul - este o pulbere ce poate fi formata din diferiti oxizi de fier sau sintetici care protejeaza suprafata impotriva decolorarii la actiunea radiatiei solare.
- Alti aditivi - se adauga daca se doreste o anumita elasticitate in functie de utilizarea suprafetei.
De ce este folosit?
Din informatiile prezentat anterior se intelege evident ca integrarea unui colorant intaritor are drept scop:
- Amplificarea duritarii sapei din beton.
- Flexibilitatea alegerii nuantelor de culoare in functie de efectul urmarit.
- Eliminarea in mare parte si pe termen lung a decolorarii.
- Indepartarea riscului de uzura rapida in functie de traficul aplicat suprafetei.
In functie de proiect avantajul folosirii de nuante diferite de culorant intaritor ofera posibilitati deosebite in crearea unor pardoseli dedicate pentru anumite locatii:
- Pardoseli din beton pentru spitale, incinte pentru productie, terenuri de sport.
- Delimintarea cromatica a zonelor publice cu alei sau trotuare, sau piste pentru biciclete.
- Sape pentru parcari cu segmentarea coloristica a locurilor de parcare pentru riverani si vizitatori.
Fiecare dintre locatiile aminte pot beneficia de alegerea unor coloranti intaritori diferiti chiar si in cadrul aceleiasi suprafete pentru ca spatiile si traseele de urmat sa fie bine marcate si usor de inteles de catre utilizatori.
In ce culori este disponibil?
Pentru alegerea nuantei potrivite va puteti baza atat pe inspiratia sau dorinta personala, dar si pe avantajul solicitarii expertizei unui profesionist. Avntajul este ca puteti gasi sau solicita producatorului sa preparare exact acea nuanta de colorant intaritor care va este pe plac.
In orice caz de fiecare data sunt in stoc culorile cele mai frecvent utilizate, cum sunt:
- Culori pentru imitarea majoritatii materialelor de constructie naturale.
- Culori pastelate care se preteaza unui design clasic.
- Culori industriale care sunt folosite in special pentru marcaje indicatoare pe pavaje.
Fiecare dintre aceste culori pot avea in functie de media solicitarilor si nunate spre tonuri mai deschise sau mai inchise fata de varianta de baza.
Cum este aplicat?
Manopera de imprastiere pe suprafata betonului trebuie respectata si realizata in timp util. Acest lucru este necesar pentru ca reactia chimica intre componentele colorantului de intarire si betonul proaspat sa fie eficienta, spre obtinerea efectului de structura si de design maxime. Pasi de lucru sunt prezentati in continuare:
- Aplicarea se face pe o suprafata deja nivelata si adusa la cota de planeitate ceruta de proiect.
- Efectul aplicarii va fi optim atat timp cat colorantul intaritor este imprastiat cand betonul este inca neintarit la suprafata.
- Procedura de aplicare se realizeaza manual, din aproape in aproape, in doua etape - o etapa cu o cantitate mai mare de pulbere aruncata si inca o etapa cu o catintate redusa pentru a corecta zonele nu a fost acoperita complet suprafata.
- Pentru omogenizarea straturilor, la fiecare etapa, se foloseste o lisa din metal.
- Pentru suprafete mari se utilizeaza traverse din scanduri pentru pastrarea intacta a suprafetei de beton turnat.
Praf antilipire
Ce este praful antilipire?
Praful antilipire este un material auxiliar indispensabil in lucrarile prin care se pune in opera orice suprafata de beton amprentat. Scopul principal al acestui material este de a elimina posibilitatea de lipire a betonului proaspat turnat dupa contactul cu matritele care sunt presate pe suprafata sa.
Acest praf contra lipirii se prezinta ca o pulbere formata din mai multi compusi si are urmatoarele proprietati:
- Este formata dintr-un mix de pulberi de oxizi naturali de fier sau sintetici si carbonat de calciu.
- Acesti compusi o fac sa fie hidrofuga.
- Va reactiona perfect la impactul ultravioletelor si nu va reactiona la actiunea acizilor sau sarurilor.
- Creaza un strat de protectie eficient incat matritele nu se vor lipi de pasta neuscata a betonului.
Caracteristici suplimentare ale prafului antilipire ce sunt pun in valoare finisajului zonelor din beton amprenta:
- Genereaza un transfer al propriei nuante de culoare asupra stratului de beton.
- Efectul care se obtine poate fi controlat prin suplimentarea cantitatii aplicate.
- Rezultatul apare ca o suprafata construita din materiale vechi, cu usoare tente marmorate, gen piatra naturala.
Cum este utilizat?
Inainte de a fi utilizat trebuie calculat care este cantitatea corecta ce trebuie folosita. Regula dupa care se estimeaza necesarul de praf antilipire urmareste doua aspecte:
- Proportia este de jumatate din necesarul de colorant intaritor.
- Cantitatea este suficienta pentru toata suprafata deoarece se imprastie doar o data.
Pentru aplicare se pot utiliza doua variante, ambele avand cel putin aceeasi eficienta si productivitate:
- Metoda de agitare uscata, prin folosirea unui dispozitiv tip sita, prin care uniformitatea presararii pulberei este maxima.
- Metoda aplicarii manuale, ori cu alte scule de mana.
Se urmareste ca praful impotriva lipirii matritelor sa ajunga in cantitate suficienta in zonele de colt, sau de imbinare pe lungime a suprafetei din beton cu cofrajul sau bordurile de delimitare.
La indepartarea matritelor se au in atentie urmatoarele aspecte:
- Spalarea cu jet potrivit de apa pentru indepartarea surplusului de praf antilipire. Nu folositi jet puternic pentru a nu deteriora amprentele.
- Curatarea temeinica matritelor cu jet de apa.
- Pregatirea etapei de aplicare a lacului pentru sigilarea suprafetei.
Lac sigilant
Ce este lacul sigilant?
Pentru obtinerea unei calitati de durata a suprafatelor din beton decorativ, ultima etapa a punerii in opera se va baza pe folosirea unui lac sigilant. Procedura este obligatorie pentru ca in lipsa, indiferent de nivelul de utilizare al suprafetelor, calitatea lor se va deteriora rapid. Drept urmare principalele beneficii pe care lacul sigilant le are sunt:
- Protejeaza importiva radiatiei calorice si UV a soarelui.
- Contribuie la definitivarea unei suprafete dure pentru trafic mediu si greu.
- Stopeaza actiunea substantelor chimice deversate accidental.
- Pune o barierea solida impotriva aparitiei fisurilor si implicit a infitratiilor.
- Ajuta la mentinerea unei curatenii perfecte.
- Mentine culoarea modelului amprentat si aspectul general al suprafetelor.
Lacurile de sigilare pentru beton amprentat se vor alege in functie de modul in care sunt folosite ulterior aceste zone. Pentru trafic pietonal exista un anumit tip de lac, iar pentru suprafete expuse des vremii nefavorabile si taficului greu va fi nevoie de unul adecvat.
Ce tipuri exista?
Varietatea de lacuri de sigilare ajuta concret la predarea unei lucrari de foarte buna calitate. In mod frecvent sunt disponible lacuri sigilatoare pe baza de apa si lacuri sigilatoare pe baza de rasini. Pentru ambele variante vom detalia in continuare rolul si cum se aplica.
1. Lac pe baza de apa
Cand in constructie se afla o lucrare din beton decorativ ce va fi folosita de catre pietoni, atunci lacul pe baza de apa este cel potrivit. Acest produs suplimenteaza lucrarea cu urmatoarele proprietati:
- Va inchide porii suprafetei amprentate si va crea o pelicula de protectie.
- Blocheaza actiunea de uzura tipica traficului pietonal.
- Respinge actiunea factorilor de mediu.
- Genereaza un aspect placut, lucios, transparent si mereu curat.
Toate aceste beneficii se bazeaza substantele din care este fabricat acest lac. In amestecul ce va fi folosit se regasesc anumite rasini acrilice extrem de rezistente la apa si care nu reactioneaza nici cu alcalinitatea proprie betonului.
Produsul este recomandat atat pentru spatii interioare, dar si la exterior daca contintiile climatice permit.
Cum se aplica?
Pentru punerea in opera sunt necesare masuri simple. Producatorul unui lac pe baza de apa arata ca se poate lucra cu produsul intre 5°C si 35°C, cand umiditatea este de maxim 70%. Pe rand sunt de parcurs urmatoarele etape de aplicare:
- Primul strat se aplica usor diluat si la cel putin 3 zile de la finalizarea amprentarii betonului.
- Se asteapta circa 6 ore pentru aplicarea celui de-al 2-lea strat.
- Se intinde al doilea strat, nu inainte de a verifica daca primul este perfect uscat - umiditatea poate afecta procesul de uscare.
Lucrarea se realizeaza cu folosirea de ustensile comune de tip bidinea, sau un dispozitiv cu rola si prelungitor de mana.
2. Lac pe baza de rasina
Acest lac pe baza de rasina este dedicat si va oferi proprietatile perfecte pentru utilizarea sapelor decorative pentru trafic destinat auto si in general pentru trafic greu. Proprietatile sale vor deveni evidente in exploatare si se refera la:
- Crearea unei suprafete de mare rezistenta la actiuni repetitive de trafic greu.
- Impiedica complet impregnarea betonului cu substante chimice, degresanti pentru curatare, uleiuri ori solventi organici si pastreaza suprafata nealterata.
- Finisajul general nu este afectat de capriciile vremii.
- Ofera, indiferent de locul utilizarii, un design placut, profesional.
Rezistenta sa la uzura se datoreaza mixarii celor doua componente, lucru care il recomanda indeosebi pentru protejarea suprafetelor din exterior si in special pentru cele folosite in industrie sau comert.
Cum se aplica?
In informatiile oferite de producator se arata ca punerea in opera a lacului pe baza de rasini se face prin respectarea urmatorilor pasi:
- Se amesteca pana la omogenizare componentele lacului.
- Se face o diluare potrivita cu nivelul de temperatura la momentul aplicarii.
- Se lucreaza la minim 10°C, insa nu peste 35°C.
- Se foloseste o rola cu fir textil cat mai scurt.
- Se verifica ca umiditatea betonului sa fie cel mult 4%, sau mai mica.
- Lucrarea se executa la cel putin 28 de zile dupa finalizarea amprentarii suprafetelor.
De ce este important sa fie aplicat periodic?
Indiferent de tipul de lac de sigilare utilizat, la interior sau pentru exterior, este recomandata o ciclicitate pentru refacerea peliculei de protectie. Mai curand veti solicita o improspatare, fata de a reface suprafata prin amprentare in cazul unor deteriorari ireversibile. De ce este important si economic, prezentam in continuare:
- Risc de expunere directa la factori de mediu.
- Risc de deteriorare a modelului amprentat.
- Matuirea va fi urmata de infiltratii de apa sau substante chimice.
Este recomandat ca periodic sa observati daca suprafata este la fel de lucioasa asa cum o stiti. Daca apar semne de maturire, chiar si pe suprafete mici, este cel mai bun semnal ca reaplicarea lacului de sigilare se impune.
Firma Virutex Pavaje SRL detine logistica moderna si personal calificat pentru a oferi servicii de calitate superioara si proiecte creative. Oferta si deplasare la fata locului, gratuit!