turnare dala beton armat

Durabilitatea lucrarilor in constructii se bazeaza in mare masura pe lucrarile de turnare beton armat. Betonul armat reprezinta in fapt intrepatrunderea pastei de beton sosita de la statia de betoane si armatura din otel, sau alte materiale moderne.

In functie de specificatii se realizeaza cofraje cu armatura solicitata de proiectant, peste care se toarna mecanizat betonul. Astfel rezulta o serie de elemente principale de structura din beton armat.

Aceste elemente sunt caracterizate de o rezistenta sporita la incarcare si duritate in timp impotriva miscarilor seismice,expunerii la intemperii, sau la agentii de coroziune.

Tipuri beton armat

Varietatea de structuri care se pot obtine din beton armat este mare si usor versatiala ca forma. Acest lucru permite proiectantilor conceptii constructive deosebite pentru ca realizarea cofrajelor, armaturii si in special usurinta cu care se toarna pasta din beton, permit aceasta abordare.

Majoritatea structurilor din beton armat sunt cele de rezistenta, insa pot fi alese astfel de structuri si pentru placi orizontale durabile.

In functie de necesitati aveti de ales intre:

Beton armat cu fibre

Armarea moderna a betonului se poate realiza chiar in statia de betoane. Acest lucru permite turnarea directa in cofraje, fara a mai fi necesara armarea clasica.

Fibrele ce sunt incluse in pasta din beton confera caracteristici speciale si conforme cu cerintele de proiectare.

Polimerii stau la baza compozitiei fibrelor si sunt cel mai des solicitati pentru constructii care impun eliminarea efectului magnetic al structurilor clasice din beton armat cu otel.

betonul armat

Armat cu fier

Regula generala pentru armarea betonului trebuie sa tina cont de indicatiile din proiect. Cea mai simpla metoda de armare este cea cu plase din fier sudate.

Cu acest tip de plase se acopera de regula cofraje plane pentru sapa din beton armat turnat continuu.

Grosimea fierului este variabila si creste odata cu incarcarea la care va fi spusa structura realizata. Avantajul acestui tip de armare este legat de reducerea manoperei si a timpului executarii lucrarilor din beton armat cu fier.

Armat cu armatura din otel

Acest tip de beton armat este recunoacut ca fiind cel mai solid si cu durata mare de utilizare in timp. Armatura se realizeaza personalizat pentru fiecare tip de cofraj.

Indicatiile specifice arata clar ce tip de otel se va utiliza si ce reteta de beton se va turna in cofrajul cu armatura din otel. Doar astfel se poate obtine o densitate beton armat care va conferi structurii durabilitate.

Lucrari precum turnarea de stalp in beton armat, armare placa de beton pentru fundatie, sau realizarea de pardoseala in beton armat ori plafon in beton armat, sunt deja lucrari executate curent.

Unde se foloseste?

Lucrarile din beton armat sunt cel mai des solicitate pentru beneficiari particulari, dar si pentru cei din mediul de afaceri. Constructiile proiectate si puse in opera cu structuri din beton armat sunt garantate cel putin 100 de ani, prin urmare raportul calitate / pret este foarte bun. Insasi designerii si proiectantii se bazeaza pe varietatea de forme finite care se pot obtine folosind betonul armat.

In structura unei cladiri de locuinte, sediu de firma, teren de sport, magazine tip mall, vom regasi de fiecare data cel putin una dintre urmatoarele elemente din beton armat:

La stalpi

Stalpii sunt elementele de sustinere a plafoanelor si sunt realizati in conformitate cu necesarul de incarcare prevazut in proiect. Prin turnarea betonului in cofraje care contin armatura din otel se obtin stalpii din beton armat.

Se are in vedere ca tehnologia de turnare mecanizata a betonului include si vibrarea acestuia pentru asezarea si imprastierea corecta in cofraj.

La fundatii

Baza unei constructii este fundatia. Pregatirea terenului si instalarea cofrajelor cu armatura sunt primele doua etape dinaintea turnarii de beton.

Pentru a fi siguri ca rezultatul va fi o fundatie solida, utilizati serviciul de comanda si turnare mecanizata continua de beton de la statia pentru betoane.

Toate elementele de armare si dimensionare a cofrajelor se regasesc in proiect si trebuie respectate. O fundatie din beton armat deschide posibilitatea realizarii de cladiri cu etaj.

La placi

Placa din beton armat este elementul de separare intre doua nivele si se sprijina pe stalpi. Cofrajul pentru placi se armeaza fie cu plasa din fier, fie armatura se realizeaza in santier din bare de otel.

Legatura dintre placa si centura fundatiei, sau stalpi la etaj, se realizeaza atat prin intrepatrunderea betonului, dar mai ales prin legarea elementelor de armare.

placa beton armat

Sape

Sapa din beton armat trebuie asociata cu o turnare mecanizata continua de beton peste o armatura. Rezultatul poate fi atat un element interior in structura unei cladiri, dar si unul exterior in cazul de sape turnate pentru terase sau dale.

In plus, in functie de tipul si prelucrarea finala a betonului proaspat turnat se vor putea obtine sape din beton amprentat sau dale din beton dezactivat.

Sapa exterioara din beton amprentat

Cea mai spectaculoasa forma de finiaj pentru o sapa turnata continuu in regim mecanizat este amprentarea finala a suprafetei. Procedura de turnare in cofraj armat cu plasa sau bare din otel este clasica.

Finalizarea lucrarii se refera la amprentarea suprafetei cu finisaje similare ca estetica si culoare cu cea a unor materiale naturale cum sunt piatra de rau, lemnul, marmura, etc.

Rezultatul primit confera un desing aparte pentru spatiul unei terase, sau o oricarei zone de acces spre cladiri.

Dala din beton dezactivat

Gratie tehnologiei de turnare continua si uscare stratificata a betonului se pot obtine dale din beton dezactivat. Este suficient sa solicitati statiei de betone livrarea unui anumit tip de granulatie a agregatelor din pasta de beton si veti obtine exact nivelul de rugozitate al dalelor turnate continuu.

Procedura include o turnare clasica in cofraje de orice forma, cu sau fara armatura. Finalizarea lucrarii se face prin spalarea suprafetei si expunerea agregatelor. Se preteaza atat pentru teren plat, dar mai ales pentru teren in panta.

Avantaje

Orice lucrare de constructie care implica folosirea betonului armat trebuie sa se bazeze pe punerea sa in opera intr-o varianta mecanizata.

Asta inseamna ca betonul va fi livrat in santier direct din statia de preparare betoane si va fi turnat direct in cofraje. Rezultatele sunt evident in favoarea constructorului si se transfera catre proprietarul lucrarii.

Pentru o pardoseala in beton armat, sau pentru o sapa din beton armat, tineti cont de specificatiile proiectantului in legatura cu modalitatea de turnare continua.

Cu atat mai mult, tot ceea ce inseamna stalp in beton armat si armare placa beton se vor lucra doar prin turnare continua in functie de indicele de densitate beton armat prevazuta in proiect.

Panoplia de avantaje pentru beton armat in fata betonului turnat fara armare, sunt:

  • Stabil si rezistent in timp
  • Productie ieftina
  • Mentenanta redusa
  • Nu se deformeaza
  • Versatil ca forma de turnare
  • Rezistent la agenti biologici
  • Rezistent la soc
  • Greu penetrant la radiatii
avantaje beton

De ce sa alegi betonul armat?

Gama de solutii constructive pentru care betonul armat este utilizat demonstreaza capacitatea sa excelenta de adaptare la cerintele proiectarii.

Datorita duratei foarte mari de utilizare a elementelor realizate din beton armat, este cel mai des folosit produs.

De la sape, fundatii, stalpi si centuri de fundatie, pana la atat de apreciatele dale din beton amprentat sau sape din beton turnat continuu, ori pardoseala in beton armat pentru garaje sau terase, toate rezultatele sunt foarte bune si estetice.

Atat timp cat lucrarile sunt coordonate corect, iar livrarea si turnarea continua de beton sosit din centrala de preparare beton se face in timp util, aveti doar de castigat in orice proiect.