Particularitatea durabilitatii betonului este cunoscuta, iar tehnologia prin care aceasta este preparat si pus in opera il vor aduce la statiul de produs finit, gata sa reziste ani la rand fara reparatii.
Cu toate ca ati putea crede ca betonul intarit devine o masa ce nu mai poate avea nicio reactie la mediul inconjurator, ei bine nu este tocmai asa.
Tocmai pentru acest lucru profesionistii in turnarea mecanizata si continua a betoanelor recomanda utilizarea unor masuri speciale pentru prevenirea efectelor de dilatatie sau contractie a betonului.
Alternanta temperaturilor ambientale ridicate sau foarte coborate, dar si miscarile seismice imperceptibile, sunt factori de stres pentru sapele din beton.
Navigare rapida in articol
Definitie
Iata de ce odata cu turnarea de betoane pentru alei, sape, pardoseli industriale, comerciale sau rezidentiale, este necesar sa fie pusa in practica si etapa de montare sau taiere a unui rost de dilatare.
De regula aceasta etapa este recomandat sa fie realizata in cazul cand suprafata de sapa turnata are o suprafata mai mare de 16 m2.
Nu ar fi placut sa experimentati in practica lipsa unui rost de dilatare deoarece este posibil ca doar dupa un an de utilizare, sau mai curand, sapele turnate sa prezinte primele fisuri superficiale pentru ca apoi sa inceapa desprinderea de bucati mari.
La ce ajuta rosturile de dilatare?
Este important ca betoul turnat in sape de dimensiuni mari sa aiba un spatiu minimin pentru dilatare.
Eliminarea presiunii care se acumuleaza este factorul principal care conduce la initierea primelor fisuri. De aceea un rost dilatare beton va permite fiecarei sectiuni sa se extinda fara a crea presiune in intreaga masa turnata.
In practica efectul contractiilor si al decontractiilor suferite de betonul intarit nu pot fi observate cu ochiul liber pentru ca se petrec in timp de cateva ore si au o amplitudine extrem de mica.
Chiar daca aceasta amplitudine este insesizabila, fiind de ordinul a 1 sau 2 mm, ea este suficienta pentru a initia deteriorarea suprafetelor care nu au cel putin un rost dilatatie beton.
Prin urmare un rost de dilatatie va functiona ca un element pasiv ce permite extinderea si revenirea la forma initiala a suprafetelor de beton turnat mecanizat si continuu.
Tipuri de rosturi
Destinatia utilizarii si locul in care se pun in opera lucrari de turnare mecanizata si continua a betonului pentru sape, vor decide tipul de rost de dilatare care va fi montat sau taiat.
De aceea sunt doua variate de rost de dilatare, si anume:
- Rost dilatatie beton care se monteaza inainte de turnarea betonului.
- Rost dilatare beton care se executa prin taiere dupa turnarea si intarirea betonului.
Fiecare dintre aceste variante vor oferi beneficii specifice, prin urmare colaborarea cu un proiectant si un constructor profesionist este si in aceasta situatie esentiala.
In practica se recomanda ca rosturile ce sunt taiate dupa uscarea betonului sa fie adoptate cand nu sunt riscuri mari de deteriorare provocata de dilatatia betonului.
Altfel, rosturile care sunt aplicate inainte de turnarea betonului, cum sunt bordurile de tip dale prefabricate, ori profilele speciale din material PVC, vor oferi un aspect deosebit lucrarii.
Scopul urmarit este evindent, si anume, reducerea riscului de aparitie a fisiurilor si desprinderii de bucati din masa de beton turnat. Cele mai des folosite rosturi pentru dilatare le puteti analiza in cele ce urmeaza.
Rost din PVC
Un rost de dilatare din PVC se va putea monta cu usurinta inainte ca echipa de la centrala pentru betoane sa execute pomparea mecanizata si continua a betonului pe care l-ati comandat. Aceste rosturi se monteaza cu atentie si la distanta egala unul fata de celalalt pe toate suprafata ce va fi acoperita cu beton.
Este util sa fie facuta o determinare corecta a necesarului de rosturi de dilatare din PCV pentru a nu exista risc de a fi insuficiente.
Montajul lor se face deasupra armaturii din bare de otel cu ajutorul unor cantitati mici de mortar care le asigura stabilitatea in timpul turnarii mecanizate. Mortarul folosit va fi cuprins la randu-i in masa de beton turnat.
In final efectul estetic creat de aceste rosturi din PVC este foarte bun, iar durabilitatea si aportul lor in timp impecabile.
Rost din pavele
Daca doriti o abordare complexa in privinta dalelor sau sapelor din beton pe care le veti turna, atat ca forma, dar si coloristic, puteti opta pentru montarea de rost din bordura, in speta dale, pentru delimitarea zonelor unde se va turna betonul.
Acest rosturi prefabricate sunt perfecte pentru a realiza linii serpuite, astfel ca trasarea formei unei sape din beton pentru alee sau pentru zona ce defineste un spatiu asimetric pentru terasa, nu va mai fi o problema.
Este evident ca efectul care se va obtine este segmentarea suprafetelor de beton turnat, pentru a nu se crea presiune suplimentara si aparitia fisurilor.
In cazul acestui tip de rost de dilatare din borduri sau dale, nu este necesara o masura speciala de mentinere a lor pe pozitie in momentul turnarii betonului.
Doar in cazul unei lucrari in plan inclinat este posibil sa observati ca sunt necesare masuri de aplicare a unei cantitati mici de mortar pentru fiecare segment de bordura montat.
Rost dilatatie rezultat din taierea betonului
Varianta clasica pentru a crea un rost de dilatatie este cea care se realizeaza prin actiune mecanizata asupra unei suprafete de beton intarit definitiv. Este varianta care se foloseste atunci cand nu se doreste aplicarea celorlalte masuri, sau cand specificul lucrarii impune aceasta procedura.
Utilajul mecanizat care realizeaza taierea de rosturi de dilatatie trebuie sa fie unul profesional si va fi operat de un tehnician profesionist. Nu exista o alta varianta, prin urmare nu incercati cu alt tip de scule mecanice sau electrice sa realizati rost de dilatare prin taiere directa in beton intarit.
In timpul lucrarilor de acest tip se va produce zgomot si praf, prin urmare asigurati masuri specifice pentru diminuarea acestor efecte.
Dupa terminarea operatiunii de taiere de rosturi pentru dilatarea betonului toata suprafata va fi curata prin spalare cu apratura profesionala cu jet de apa sub presiune.
Trebuie stiut ca aceste rosturi prilejuiesc adunarea in timp a prafului si resturilor vegetale. Prin urmare va fi necesar ca periodic rosturile sa fie curatate pentru a nu bloca efectul pentru care sunt create.
Cum se monteaza?
Pentru a urmari care sunt pasii de executie la montarea de profile de dilatatie din PVC si a celor din pavele prefabricate, aveti in continuare etapele de lucru premergatoare turnarii mecanizate si continue a betonului sosit de la centrala pentru betoane.
- Curatarea terenului, trasarea zonei si crearea conditiilor de lucru in zona de montaj pentru ambele variante de rost de dilatatie.
- Estimarea si comandarea cu o rezerva de cel putin 5% in plus pentru necesarul de rosturi din PVC, ori dale din beton ce vor fi montate.
- Montaj si sprijinire cu mortat, cand este necesar, pe toata suprafata in lucru.
- Turnarea mecanizata si continua a betonului pana la acoperirea orizontala si la inaltimea specificata in proiect.
- Nivelarea sapei turnate si folosirea de aparatura profesionala pentru obtinerea unghiului de inclinare potrivit cu panta. Finisajul de-a lungul rosturilor se face manual.
Care este suprafata de acoperire?
Pentru a fi siguri ca rezultatul obtinut este perfect se va tine cont de o serie de conditii. Efectul preponderent al climei, unghiul pantei, traficul suportat de sapa turnata, sunt specificatii esentiale in acest proiect.
In practica este de inteles ca sapele turnate mecanizat si care se utilizeaza in zone cu clima schimbatoare si terenuri in panta vor necesita inserarea rosturilor de dilatatie.
Cu atat mai mult cand traficul peste aceste sape este unul solicitant, fiecare rost de dilatare joaca un rol important in prevenirea aparitiei fisurilor.
Daca sapele sunt solicitate in zone cu clima rezonabila, iar suprafata lor nu va depasi circa 16 m2 este posibil ca proiectanul sa nu decida montarea de rosturi.
Cu certitudine lasati profesionistii sa aiba un cuvant de spus in aceasta privinta, prin urmare crearea de rost de dilatare ramane o masura specifica de siguranta pe care acestia o pot decide in proiectul pe care l-ati comandat.