betonare curte

Principalul scop rezidential este legat de confortul pe care orice proprietar si-l doreste atunci cand construieste o casa la curte.

Daca proiectul nu a inclus si termenii de amenajare a accesului pe terenul proprietatii, pana la casa, sau pana la alte anexe, atunci este timpul sa cauti o solutie pentru betonare curte.

De ce sa betonezi curtea?

Este ideal sa existe un proiect chiar si pentru aleile din beton pe care vrei sa le construiesti, sau pentru zona in care vrei sa torni beton pentru o terasa. In plus, este foarte convenabil sa lucrezi cu o statie pentru betoane pentru a primi exact reteta beton care este indicata in proiect.

Pentru turnare beton in curte te poti baza pe o livrare realizata la timp, iar in ceea ce priveste pomparea betonului aceasta se va face direct din cifa in mod mecanizat si continuu.

Ce tehnologie de beton sa folosesc?

Ce beton sa folosesc pentru aleile din curte, pentru intrarea in curte sau garaj?

Este de presupus ca nu esti deloc familiarizat cu termenii si mai ales cu etapele de lucru care se pun in miscare cand ai comandat turnarea betonului pe alee.

Pentru acest motiv afla acum ca tehnolgia prin care se pregateste betonul pentru a fi turnat iti pune la dispozitie o serie de variante de punere in opera.

In colaborare cu proiectantul poti sa o alegi pe aceea care se potriveste cel mai bine cu cerintele tale si ale spatiului in cauza.

Nu uita insa ca fiecare dintre aceste tehnologii va veni separat cu caracteristici diferite in privinta modului in care vei putea folosi produsul rezultat dupa betonare curte.

Mai mult, nivelurile de finisare, aderenta resimtita la pacurgerea zonelor betonate, precum si culoarea pe care o vor avea pot fi diferite si la alegere.

Prin aducerea la unison a acestor informatii ai posibilitati de alegere si oportunitatea de a obtine cel mai bun rezultat in raport cu pretul pentru betonarea unei curti pe care il vei achita.

Actualmente sunt cel putin 3 variante cunoscute si foarte apreciate in privinta solutiei de betonare curte, pe care le vom prezenta in detaliu in cele de urmeaza.

Beton amprentat

Betonul amprentat se remarca inca de la prima intalnire pe care o va avea oricine cu acest tip de pardoseala pentru curte.

Este un produs cu o autenticitate deosebita pentru ca tehnologia folosita este la cel mai inalt nivel.

Beneficiile utilizarii betonului amprentat se vor intinde pe foarte multi ani, iar efortul de a-l intretine este cel putin convenabil.

Aceste caracteristici sunt datorate atat calitatii betonului care se utilizeaza, dar in special materialelor care ii cresc durabilitatea.

Lacul sigilant va face suprafata impenetrabila la actiunea mediului sau altor factori ce ar putea aduce stricaciuni.

Avantajul consistent pe care il are un beton amprentat este legat de flexibilitatea optiunilor de finisare coloristica si imitarea unor materialele ce au costuri ridicate.

Poti avea in curtea casei o placare indentica cu piatra de rau, sau o terasa ce imita parchetul din lemn masiv. Sunt doar doua exemple care arata cat de bine reuseste tehnologia de amprentare a betonului sa ofere un efeect autentic.

beton amprentat

Beton clasic

Prin beton clasic intelegem cu totii ca este vorba despre cea mai cunoscuta forma a acestui material de constructie.

Este usor de imaginat ca orice suprafata de sol poate fi acoperita cu beton turnat mecanizat, prin urmare o alee, un spatiu pentru parcare, sau sapa unui garaj se pot baza pe betonul clasic.

Chiar daca lucrurile par simple este binevenit ca reteta de beton pe care o vei comanda la centrala pentru betoane sa fie una adecvata cu scopul utilizarii viitorului produs.

Exista retete diferite pentru prepararea betonului. Prin urmare se va comanda beton pentru trafic pietonal, sau beton pentru trafic auto.

La punerea sa in opera se poate opta pentru realizarea unei solutii de optimizare a aderentei in special pentru zonele cu teren inclinat.

Rezultatul este cunoscut sub numele de beton periat, iar in practica chiar asta se va intampla dupa turnarea betonului pe alee si nivelarea sa. Inainte de intarire se vor executa treceri paralele cu ajutorul unor perii speciale care vor lasa mici santuri pe suprafata inca neintarita a betonului.

Beton dezactivat

Cei mai multi dintre proprietarii de spatii rezidentiale care au terenuri in panta si in general accesul spre curte sau garaje este dificil se bazeaza pe turnarea unui beton dezactivat.

Si in acest caz tehnologia ajuta direct la obtinerea unui nivel de aderenta optimizat fata de cerinta.

Aceasta aderenta are la baza expunerea a o parte dintre agregatele ce sunt incluse in reteta de preparare a betonului la statia pentru betoane.

Cu cat panta este mai accentuata cu atat dimensiunea agregatelor va fi mai mare. Drept rezultat accesarea traseelor de alei, drumuri de acces pietonal sau auto nu vor mai fi o problema in caz de timp nefavorabil.

Dupa finalizarea acestei solutii de betonare curte, este interesant ca finisajul general va avea un aspect continuu, ca si cand ar fi un model prestabilit.

beton dezactivat

Ce clasa de beton sa aleg?

Definesti clar care va fi utilizarea preponderenta a zonei pentru care ai ales una dintre variantele de betonare curte.

Este important pentru ca de aceasta decizie va depinde alegerea retetei de beton pe care o vei comanda.

Daca aceasta decizie iti este neprietenoasa, lasa un proiectant sa se ocupe. Vei afla ca pentru turnare beton in curte in scop de tafic auto este necesar un beton de tip B250 sau cel mult B350, in functie de tonajul vehiculului. In paralel cofrajul se va arma cu bare din otel corespunzatoare.

Pentru situatia in care ai decis sa faci turnarea betonului pe alee, este evident ca o vei folosi doar pietonal.

De aceasta data un beton de tip B150 pana la B200 va fi cel putin rezistent pentru o buna perioada de timp daca este turnat mecanizat si continuu.

Ce grosime ar trebui sa aiba betonul?

In privinta grosimilor pe care ai putea sa le alegi pentru betonare curte optiunile tin tot de destinatia utilizarii ulterioare. Exista insa o regula de care merita sa tii cont.

Nu are sens sa incarci prea mult terenul oricat ar parea ca fiind mai durabila lucrarea la o grosime mare a betonului. Pana la urma cu cat sapa este mai groasa si pretul pentru betonarea unei curti va fi mai ridicat.

In practica determinarea grosimii trebuie adaptata si in functie de diferenta de nivel intre punctul de plecare si cel final al intregii lungimi. La diferente reduse de nivel se poate plusa cu cel mult 3 cm pentru a se ajunge la un plan cat mai orizontal.

Per total se va tine cont ca sunt necesari cel putin 8 cm de grosime a sapei turnate pentru aleile pietonale, iar de la aceasta valoare in sus se presupune ca tranzitul poate fi si auto cu conditia ca armatura sa fie corelata precis.

Se poate turna beton iarna?

Cele mai multe dintre lucrarile rezidentiale sunt executate pe timp favorabil. Motivele sunt evidente, iar daca te-ai gandit ca in timpul iernii vrei sa incepi o astfel de lucrare, ar fi bine sa renunti.

Specialistii de la centrala pentru betoane nu recomanda turnarea betonului cand temperatura exterioara este mai mica de 5oC. Intarirea betonului in conditii optime se face prin generarea unor procese chimice aparte.

Intarzierea acestor procese conduce inevitabil la obtinrea unui produs de slaba calitate. In plus, costurile generate prin folosirea unor aditivi care reduc timpul de intarire, nu iti vor si cu siguranta pe plac.

uscare beton. grosime recomandata beton. armatura.

Etape turnare beton in curte

Daca doresti sa stii in amanunt care sunt pasii de lucru pentru betoanare curte ai acum ocazia sa ii afli chiar de la profesionistii din domeniu.

Ordinea lucrarilor este expusa in cele ce urmeaza, pentru ca la final sa te poti bucura de un plus de confort si siguranta in propria curte.

Amenajarea prealabila a terenului

O lucrare de turnare pe sol a betonului este mai usor de realizat atat timp cat suprafata este deja pregatita.

Acest lucru inseamna o nivelare a solului si in mod special indepartarea vegetatiei si a obiectelor ce nu isi au locul acolo.

Vei incerca sa nu trasezi zonele de turnare a betonului in curte peste conductele ingropate in sol ce iti asigura utilitatile casei. Daca nu este posibil marcheaza pe o schita locul unde se afla acestea.

Realizarea cofrajului

Un proiect corect va arata clar ce dimensiune va avea cofrajul. Pentru executie lucreaza cu o firma specializata. Imbinarile trebuie sa fie perfecte pentru a elimina riscul pierderii prin scurgere a laptelui de beton.

Ancorarea cofrajului fata de sol este esentiala chiar si pentru sape cu grosime redusa.

Umplerea cu armatura a cofrajului

Destinatia utilizarii impune utilizarea unui anumit tip de armatura. Fie bare din otel fie plasa din sarma sudata, fiecare dintre ele trebuie sa fie puse in asociere cu utilizarea. In mod special armatura trebuie sa fie prezenta la turnarea betonului in panta si pentru trafic auto.

Pomparea mecanizata si continua a betonului

Este solutia recomandata si pe care o vei primi intr-o maniera de executie profesionala atat timp cat comanda de beton este trimisa la centrala pentru betoane. Suprafata va fi acoperita in aceeasi etapa de turnare si rezultatul va fi exemplar.

Tehnolgia finisarii betonului

In prima etapa nivelarea manuala este cea mai des utilizata. Ulterior, in functie de tehnologia pe care o alegi se vor pune in lucru pasii ce oferea un anumit tip de textura sau culoare betonului turnat.

Este necesara folia pentru izolarea fata de sol a betonului turnat?

Daca ai decis sa lucrezi cu profesionisti, atunci vei observa ca folia din PVC este un material indispensabil in lucrarile de betonare curte.

Folia este asezata direct pe sol inainte de a se monta armatura. Rolul ei va fi crearea unei bariere intre betonul intarit si umiditatea solului, dar stoparea scurgerii laptelui de beton in sol.

turnare beton in curte: alee auto

Concluzie

Cu siguranta ca esti foarte interesat de pretul pentru betonarea unei curti. Factorul determinant in acest calcul este suprafata in m2 peste care vrei sa se toarne betonul.

Un alt criteriu este legat de tehnologia de finisare pentru care optezi. In ecuatie va intra si reteta de beton utilizata in functie de destinatia pietonala sau auto a sapei turnate, insa intotdeauna punerea de acord se va face intre tine si partenerul cu care lucrezi.

Un astfel de proiect este usor de realizat atat timp cat vei avea asigurate toate lucrarile in cadrul unui contract cu profesionistii din domeniu.