
Detaliile proiectelor in constructii indica de cele mai multe ori folosirea betonului pentru punerea in opera a structurilor de rezistenta, dar si a altor produse ce pot fi construite din beton.
Pentru durabilitate extinsa betonul trebuie sa fie preparat dupa retete aprobate de nomenclatorul specific industriei.
Cel mai cunoscut si sigur loc de unde se poate comanda beton este centrala pentru betoane. Aici sunt disponibile retete de beton diferite care ofera proiectantilor si mai apoi constructorilor prilejul de a ridica de la sol constructii sigure.
Clasa de beton este cea care arata pentru ce tip de proiecte poate fi folosita o anumita reteta.
De la cele mai simple structuri si pana la proiecte in care incarcarea structurala se manifesta semnificativ, betonul va rezista perfect atat timp cat asocierea intre clasa sa de rezistenta si utilizarea produsului sunt corelate perfect.
La acest aspect se adauga inca un lucru esential – punerea in opera a betonului. Este insuficient ca betonul sa fie de calitate atat timp cat lucrarile care se executa nu sunt la nivel profesional.
Pentru ca finalitatea prevazuta in proiect sa fie un succes sunt de urmarit si respectat pe toata durata lucrarilor doua cerinte.
Navigare rapida in articol
Este necesara vibrarea betonului?
Prima este legata de calitatea operatiunilor de constructie a cofrajului. Acest element ajutator pentru turnarea betonului intr-o forma determinata de proiect, trebuie sa fie realizat cat mai bine. Etansarea este obligatorie pentru ca orice scurgere a laptelui de beton va genera un rezultat slab.
A doua cerinta se refera la procedura de vibrare beton, operatiune care se executa simultan cu turnarea mecanizata si continua a betonului. Desi poate parea o lucrare simpla, in realitate sunt de respectat cerinte speciale pentru a proteja atat cofrajul cat si armatura.
Fara vibrare beton sunt sanse reale ca aerul sa ramana captiv in masa betonului turnat, generand ulterior slabirea structurii. Prin aplicarea corecta si la timp a metodei amintite bulele de aer care se formeaza in timpul turnarii sunt eliminate.
Totodata tendinta gresita de a adauga apa pentru omogenizarea betonului nu isi mai are rostul cata vreme secventa de vibrare beton este pusa in practica corespunzator. Se va retine va betonul sosit de la statia pentru betoane nu necesita suplimentare de apa deoarece reteta contine cantitatea necesara.

Cum se face corect vibrarea betonului?
Se presupune ca doar o echipa specializata poate sa realizeze corect vibrare beton atunci cand pomparea acestuia in cofraje este in plina desfasurare.
Ca atare se are in vedere impartirea procedurii de turnare in mai multe etape daca inaltimea produsului care se executa este mai mare de 50 de centimetri.
Acest criteriu se bazeaza pe faptul ca intaltatia cu care se face vibrarea betonului trebuie sa ajunga pana la baza primului strat de turnare si sa ramana eficienta pentru scopul propus.
In continuare se va urmari ca urmatorul strat de beton turnat sa fie pus in opera doar dupa ce primul strat a fost vibrat, dar nu inainte ca acesta sa se intareasca.
La straturi de beton multiple se va tine cont ca patrunderea capului de vibrare sa se face pana la o adancime de cel putin 10 cm in stratul anterior pentru a se crea intrepatrunderea straturilor.
Drept rezultat al acestei succesiuni se va obtine o structura de beton monolit, lucru care este evident dorit in special la structurile de rezistenta.
Ca masuri de precautie se tine cont sa nu se faca vibrarea betonului pentru inaltimi de beton turnat mai mari de 50 de centimetri. Se poate presupune decent ca o astfel de procedura este egala cu omiterea ei.
Manevrarea corecta a utilajului cu care se realizeaza vibrarea betonului este importanta pentru un rezultat perfect. Capul care produce vibrarea se aseaza pentru lucru doar in pozitie verticala si miscarea lui va fi doar de sus in jos.
Se are in vedere precautia de a nu fi atinse armatura si cofrajul pentru a nu le dizloca din pozitia corecta. Doar astfel va deveni cert faptul ca betonul turnat va fi compactat corespunzator si armatura va ramane in pozitia indicata de proiect.

Care sunt avantajele?
Daca in constructii normele nu sunt respectate, atunci nu te poti astepta la ceva bun. Fiecare etapa si fiecare material ales corect vor contribui la receptia unei lucrari de cea mai buna calitate.
Si procedura de vibrare a betonului se incadreaza perfect in aceste norme. Iti poti imagina simplu ce ar insemna ca un element de rezistenta sa nu aiba parte de aceasta etapa, sau vibrarea sa fie facuta defectuos.
Riscul de siguranta pe care constructia il va avea ramane cert si se va manifesta mai curand sau mai tarziu.
Exista insa si produse din beton care nu au in normele de punere in opera indicatia pentru vibrare beton. Proiectul arata cu siguranta care sunt acestea si care sunt cele care pretind operatiunea descrisa.
Iti vom arata care sunt avantajele verificate ce decurg din vibrarea betonului la punerea sa in opera:
- Structura turnata va fi perfect compactata prin scoaterea bulelor de aer din betonul turnat.
- Se va sincroniza perfect rezistenta structurii cu clasa de beton utilizat.
- Armatura va ramane in pozitia indicata de proiect dupa intarirea betonului.
- Eliminarea corodarii armaturii gratie unei acoperiri complete cu beton.
- Eliminarea semnificativa a posibilitatii de producere a fisurilor.

Tipuri de proiecte:
O suma de produse care implica turnarea de beton vor fi candidate sigure la procedura pentru vibrare beton. Elementele structurale care o grosime sau o inaltime mai mare de 20 cm vor trebui cu siguranta vibrate. Iti prezentam in continuare aceste produse.
Dala
Este un produs care se configureaza usor in functie de necesitati, fiind utilizat in special pentru trasarea aleilor de acces sau a punctelor de stationare auto.
Sunt utile atat in zone rezidentiale cat si in cele comerciale. De regula, inaltimea stratului de beton pentru dale nu depaseste 20 de centimetri, prin urmare vibrarea sa se face rapid si dintr-o singura trecere.
Sapa
Pentru utilitati practice in care se doreste obtinerea unei suprafete continue de beton, sapa este elementul cel mai des solicitat.
Se poate pune in opera in spatii exterioare sau interioare pentru a facilita confortul sederii in locurile de petrecere a timpului in aer liber, dar si pentru spatii de parcare sau confort de tip terasa rezidentiala.
Neavand grosime mare, etapa de vibrare beton va fi similara ca in cazul dalelor, insa obligatorie.
Grinda si stalp de rezistenta
Aceste doua elemente intra deja in liga superioara a produselor din beton turnat. Avand in vedere implicarea lor in structura de rezistenta, grinda si stalpul vor beneficia de eficienta si utilitatea etapelor succesive de vibrare in functie de dimensiunile pe care le au.
Placi orizontale
Placile orizontale sunt produse care fac separatia intre nivelurile unei constructii.
O placa de pardosea va fi intalnita si la cladiri care au doar un singur nivel – parter. Desi grosimea lor nu este atat de mare, placile necesita vibrare deoarece este necesar sa fie asigurata conexiunea optima a betonului cu armatura. Vibrarea se face cu precautie pentru a nu deranja armatura sau cofrajul de pe pozitie.
Fundatia
Constructia, indiferent de amplitudinea sa, se sprijina pe fundatie. Toate fundatiile sunt dotate cu armatura prevazuta de proiect, iar grosimea lor impune implicarea profesionala a secventei de vibrare pe masura ce betonul este turnat.
Pentru ca fundatiile au de regula o densitate mai mare de armatura, manevrarea capului de vibrare se face cu precautie pentru considerentele aratate anterior.